Selecteer de taal

Defensie Grondgebonden

Luchtverdedigings-

Commando (DGLC)

 Auteur: Rinus Baaijen, Kap bd Lua

Het Defensie Grondgebondenluchtverdedigings-commando (DGLC) levert hoogwaardige lucht- & raketverdediging waar en wanneer de Nederlandse politiek dit verlangt.

Klik hier om direct naar het fotoalbum te gaan.

DGLC DGLC, samenvoeging van Groepen Geleide Wapens en Lua

Met haar wapensystemen is het DGLC in staat met een korte reactietijd, vitale objecten, eenheden en gebieden te beschermen tegen een dreiging van kruisraketten, bemande en onbemande vliegtuigen, helicopters en tactische ballistische raketten (SCUDS). Deze bescherming wordt veelal uitgevoerd in een omgeving waar ook (inter)nationale eenheden ingezet zijn.

Inzet
De eenheid is op 1 april 2012 opgericht en heeft in haar korte bestaan haar meerwaarde bewezen. In 2013 heeft het DGLC de Turkse miljoenenstad Adana twee jaar beschermd tegen vijandelijke raketten en in 2014 leverde de eenheid luchtverdediging bij de Nucleaire top in Den Haag. Daarnaast heeft het DGLC ook een compagnie geleverd voor het Nederlands Koninkrijk in het Caribisch gebied.

Het DGLC heeft de volgende taken:

 • Luchtruimbewaking
 • Opsporen van raketten, artillerie en mortieren en drones
 • Leveren van luchtbeeld
Wapensystemen
Het DGLC beschikt over zeer mobiele en geavanceerde wapensystemen welke ingezet kunnen worden tegen verschillende luchtdreigingen.
 
Patriot
PATRIOT bestrijdt vijandelijke luchtdreigingen variërend van vliegtuigen en helicopters tot ballistische raketten van middellang bereik zoals de SCUD-raket. Het systeem beschikt moderne PAC 3 raketten die uitermate geschikt zijn voor het onderscheppen van vijandelijke raketten.
Lancering Patriot

Het PATRIOT wapensysteem bestaat uit:

 • Een RS 120graden radar
 • 6 lanceerinstellingen (waarvan twee PAC 3)
 • Vuurleidingscentrale

AGBADS

Het zeer mobiele Army GoundBased Air Defence System (AGBADS) is een modulair luchtverdedigingssysteem dat ingezet wordt tegen dreiging van vliegtuigen, helicopters en kruisraketten. Het lokale netwerk verbindt verschillende radarsensoren, lanceerinstellingen & vuurleidingscentrales aan elkaar en kan afgestemd worden op de dreiging.

AGBADS biedt de mogelijkheid om de volgende systemen in het netwerk te koppelen:

 • AMRAAM lanceerinstellingen
 • TRML 360 graden radar
 • Fennek wapen platform Stinger
 • MPQ radar 360 graden radar
 • Vuurleidingscentrales

Counter-Rockets, Artillerie and Mortar

De wapen locatie radar spoort vijandelijke raketten, artillerie, mortieren en kleine onbemande vliegtuigen op.

DISCUS

Voor compound en objectbeveiliging detecteert het DISCUS systeem bewegingen en schoten. Vanwege de exclusieve capaciteiten heeft het systeem een zeer hoge paraatheid en is snel inzetbaar.

Het DGLC is gevestigd op de Luitenantgeneraal Bestkazerne in Vredepeel tussen de gemeentes Venray en Gemert-Bakel.
Bron:
Afdeling communicatie van het DGLC