Selecteer de taal

Werk in uitvoering

De site 'Grondgebondenluchtverdediging.nl' is momenteel in onderhoud.
De oorspronkelijke data wordt geleidelijk weer teruggezet, maar dat vereist wat geduld.
De 'Gallery' of het fotoalbum is nog steeds bereikbaar via deze link: gallery
 
The site 'Groundbasedairdefence' is currently under maintenance.
The original data will be restored gradually, but that requires some patience.
The 'Gallery' or the photo album is still accessible through this link: gallery
 
Excuses voor het ongemak
PATRIOT.
Toen Nederland in 1984 tot de aanschaf van PATRIOT had besloten, werd een aantal militairen als kerninstructeurs opgeleid te Fort Bliss. Deze vormden later het Patriot Instructie Team (PIT). Na terugkomst van het PIT verzorgde zij de opleiding van de PATRIOT squadrons-in-oprichting, waarbij in de periode 1987-1990 ieder jaar één squadron opgeleid werd afgeleverd. Van 1986 tot 1988 opereerde het PIT vanaf de locatie van het Groepslegeringskamp van 12GGW te Hesepe. Na de sluiting van 12GGW werd de opleidingslocatie verplaatst naar de voormalige Belgische HAWK-site te Willebadessen. Een deel van de opleiding van de vuurleiders vond plaatst op de LETS te Schaarsbergen, waar een PATRIOT Conduct Of Fire Trainer (PCOFT) was geïnstalleerd. Al het technisch personeel bestemd voor de PATRIOT werd opgeleid te El Paso.
 

Nadat het PIT de vier PATRIOT squadrons had opgeleid, vonden de PATRIOT-opleidingen plaats op de LETS. Omdat hier geen apparatuur voorhanden was (m.u.v. de PCOFT), was deze opleiding vooral theoretisch van aard. 'Hands-on' opleiding moest vooral plaatsvinden tijdens de OTT bij 3 of 5GGW. Na de opheffing van 3 en 5GGW werd de opleidingstaak vanaf 1996 belegd bij 120Sq van GGWDP dat daartoe werd heropgericht. Ook werd de PCOFT overgebracht van Schaarsbergen naar Vredepeel. Sinds de oprichting van het DGLC is de opleidingstaak belegd bij de Opleidings- en Trainingsbatterij (O&T Bat).

 
PATRIOT Conduct Of Fire Trainer (PCOFT)  

Bronnen:

  • R. Nederlof: Blazing Skies (2002), Sectie Luchtmachthistorie/Sdu,  ISBN 90 12 09678 2
  • Q. van der Vegt: Take-off (2013), Nederlands Instituut voor Militaire Historie/Boom, ISBN 9789461055705
  • E. van Loo, S. Maaskant, D. Starink en Q. van der Vegt: Verenigd op de grond, daadkrachtig in de lucht (2017), Nederlands Instituut voor Militaire Historie/Boom, ISBN 9789089537027

Rinus Baaijen